Proprietarii de terenuri degradate vor putea solicita finantari de la stat pentru impadurire

Romanii care detin terenuri degradate sau defrisate, care nu mai pot fi folosite pentru agricultura sau cresterea vitelor, pot solicita finantari nerambursabile de la stat pentru impadurirea acestora, potrivit noii legi a Fondului de Mediu.

“In prezent lucram la Ghidul de finantare pentru impaduriri, de aceea nu va pot spune o suma exacta, dar cetatenii vor fi privilegiati”, a declarat, vineri, presedintele Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Toti.

Prin proiecte de acest fel se are in vedere cresterea suprafetelor impadurite, stoparea eroziunii pe versanti, reducerea riscului de inundatii, imbunatatirea calitatii solului si micsorarea cantitatii de noxe din aer.

“Cetatenii nu vor primi banii in mana, ci le vor fi decontate cheltuielile facute pentru imbunatatirea calitatii terenurilor pe care le au in proprietate”, a precizat seful AFM.

Anterior, doar primariile puteau cere bani pentru impadurirea suprafetelor degradate

Finantarea proiectelor de impadurire a terenurilor agricole degradate, a suprafetelor din fondul forestier national afectate de calamitati naturale si a terenurilor defrisate va proveni din taxa de poluare auto. Senatorii au votat insa, la inceputul lunii septembrie, restituirea banilor proveniti din taxa auto, actualizata cu rata inflatiei, urmand ca o decizie finala in acest sens sa fie luata de Camera Deputatilor.

Potrivit Ghidului de finantare actual, publicat pe pagina de internet a AFM, doar autoritatile locale puteau primi finantari nerambursabile pentru impaduriri. Acestea puteau solicita intre 100.000 lei si 10.000.000 lei pentru cheltuieli vizand pregatirea terenului si solului, achizitionarea de material forestier saditor, plantarea de puieti, transportul materialelor, lucrari de intretinere a plantatiilor efectuate, fertilizari chimice si organice daca sunt necesare, combaterea bolilor si daunatorilor si amenajari silvice.

De altfel, in prezent, sunt in curs de finantare doua proiecte derulate de primarii a caror valoare depaseste 708.000 lei pentru impadurirea unor terenuri degradate situate in zone deficitare de paduri, iar un alt proiect, in valoare de peste 272.000 lei a fost aprobat spre a primi bani de la fondul de mediu.

Administratia Fondului de Mediu (AFM) a anuntat ca in perioada 10 octombrie – 28 noiembrie 2008 se desfasoara o noua sesiune in care se pot depune cereri de finantare inclusiv pentru “impadurirea terenurilor degradate situate in zonele deficitare in paduri, stabilite in conditiile legii”.

Sursa: NewsIn

PinterestGoogle+LinkedInShare

8 thoughts on “Proprietarii de terenuri degradate vor putea solicita finantari de la stat pentru impadurire”

 1. Detin 3000mp teren degradat pe care doresc sa-l impaduresc.cui ma adresez?

 2. am un teren 7500m la 25 km de iasi zona de padure este arabil pot lua fonduri pentru inpadurire si cit as optine sau alte fonduri

 3. @cristian
  Sigur ca da – puteti aplica in 2011 pentru masura 221 – verificati daca sunteti eligibil ( conditii din ghid solicitantului )

 4. Am 13 ha de fanete si vreau sa le impaduresc cat dureaza proiectul si ce costuri are?

 5. AM 2,5 HA TEREN FINEATA SI MA INTERESEAZA;COSTURILE DE PRIMA INPADURIRE/HA,SI DACA AS PUTEA ACCESA FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

 6. sint specialist de 10 anui caut proiecte dar aud doar povesti nu stiu cum nu va e rusine sa va laudati

 7. Cel mai probabil neajunsurile sunt la dvs: nu stiti sa gasiti clienti sau sunteti slab pregatit sau incercati intr-un domeniu unde nu va dati seama ca nu e profitabil sa lucrati. De asemenea, nu realizati ca in anul 2013 dvs. comentati la un articol din anul 2008.

  Primul lucru care ar trebui sa va declanseze o alarma este ca de 10 ani cautati proiecte si inca nu ati gasit. In acest timp (pierdut) ati fi putut sa va orientati spre un domeniu unde intr-adevar sa lucrati ceva.

  Va sfatuim sa incercati a va analiza propriile neajunsuri, mai intai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>